Protheses 

Protheses

Wie geen, of bijna geen, eigen tanden meer heeft, komt in aanmerking voor een prothese. We spreken van een volledige gebitsprothese (kunstgebit), of een partiële (gedeeltelijke) prothese. Er zijn verschillende soorten partiele protheses: een kunstharsplaatje, een frame-prothese met haakjes en een frame met verankering. En kunstharsplaatje is in feite een tijdelijke oplossing na het trekken van een aantal tanden. een volledige of een partiele prothese kun je uit de mond nemen. Deze zit niet vast.

Frame of plaatje?
Bij een partiële prothese wordt een onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars (een plaatje) en een basis van metaal (een frame). Als een aantal tanden en kiezen ontbreekt, kunnen die orden aangevuld met een plaatje van kunsthars. Het houvast van zo’n plaatje is meestal beperkt. Daarom worden er vaak kleine haakjes aan bevestigs die om de natuurljke tanden en kiezen komen te zitten. Bij een frame vormt een metalen plaat een geheel met de haakjes die om en op de natuurlijke tanden worden geplaatst. Doordat een frame sterker is dan een plaatje, kan het dunner en kleiner worden uitgevoerd. Bovendien heeft de kaak minder te lijden, zodat hij niet zo snel zal slijten.

Verschillende soorten protheses

Partiele frameprothese
Een frameprothese is een constructie met metalen haakjes om de tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. in de tanden waar de haakjes omheen komen, wordt een klein stukje weggeslepen, zodat het frame goed blijft zitten en het tandvlees zo min mogelijk wordt belast. Het frame is uitneembaar. Soms is het beter om een kroon te maken op de randen of kiezen waar een haakje op komt. Hiermee wordt voorkomen dat een tand of kies afbreekt na het maken van een frame.

Partiele kunststofprothese
De partiele of gedeeltelijke prothese is volledig van kunststof gemaakt. Dit type wordt meestal gebruikt als de rest van het gebit waarschijnlijk binnen afzienbare tijd verloren zal gaan. Deze voorziening is relatief goedkoop, maar minder duurzaam door een grotere gevoeligheid voor breuk. De kunststofprothese wordt ook veel gebruikt als noodvoorziening.

Immediaatprothese
Tussen het trekken van de tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. Het tandtechnisch laboratoium maakt dan een zogenaamde immediaatprothese. Als de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld met ‘rebasing’, waarna de prothese definitief wordt geplaatst.